Fotografia kulinarna – potrawy, ciasta i desery

fotografia kulinarna

Fotografia kulinarna – potrawy, ciasta i desery

Fotografia kulinarna, czyli jak pięknie uwiecznić potrawy

Fotografia kulinarna ostatnimi czasy jest niezwykle popularna, szczególnie w Internecie i oczywiście niemal wszystkich książkach kucharskich. Zachwyca ona konsumentów nie tylko na stronach lokali gastronomicznych. Również blogi kulinarne obfitują w mnóstwo ciekawych ujęć przygotowywanych potraw i dopełniają w ten sposób wiarygodność podawanych przepisów. Ale przede wszystkich kolorowe zdjęcia ciekawie podanego jedzenia mają wzbudzić w odbiorcy zachwyt i tym samym apetyt na spróbowanie. Obecnie obserwujemy także wiele chwalipostów na portalach społecznościowych, często też zrzeszonych w grupy dedykowane gotowaniu lub pieczeniu ciast. Dlatego sztuki tej próbują co rusz amatorzy, chcąc dorównać perfekcyjnymi ujęciami najlepszym fotografom.

 

Idealne zdjęcia potraw, ciast, deserów i przekąsek?

Fotografowanie różnego rodzaju dań czy deserów w efekcie musi wyglądać nade wszystko apetycznie. Bo taki ma być główny przekaz tego rodzaju obrazu. Niekiedy przestylizowanie i nienaturalne upiększanie potraw zniechęca odbiorców do sięgnięcia po ten artykuł i wywołuje efekt odwrotny do zamierzonego. Tak naprawdę każdy konsument oczekuje czegoś innego, jedni rzeczy zwyczajnych, a inni z kolei wyszukanych. Wiele firm stawia na prostotę, aby oddać realny wygląd sprzedawanych produktów, by potencjalny klient nie czuł się później oszukany. Przykładowo znana na Pokarpaciu Cukiernia i Garmażernia Wulkan z Krosna oferując specjały Kuchni Staropolskiej przedstawia w swoim katalogu wyroby, np. ciasta, pierogi, krokiety i inne jako typowo domowe. Bo takie właśnie je tworzy. Tak więc idealne zdjęcie jest wtedy, gdy rzeczywiście wyraża zamysł i przekazuje odbiorcy nie tylko obraz, ale jednocześnie treść.

 

Fotografia kulinarna – praktyczne porady

Cokolwiek chcemy przekazać swoją fotografią zawsze musimy pamiętać o kilku istotnych sprawach technicznych. Jedną z nich jest na pewno światło. Aby móc jak najpiękniej ująć obraz należy postawić na światło naturalne. Zatem idealnie rozświetlone miejsce znajduje się oczywiście gdzieś w pobliżu okna. Ciekawy efekt można dodatkowo uzyskać w słoneczny dzień tworząc przesłonę pomiędzy potrawą a światłem. Idealnie tutaj sprawdzają się blendy, jako tzw. dyfuzor, albo nawet kalka techniczna. Podobnie firanka wywołuje efekt rozpraszania światła i czyni je bardziej miękkim. Natomiast łagodne cienie idealnie podkreślają strukturę dania. Dodanie niebanalnych i nieprzesadzonych rekwizytów, porównywalnie ja dobranie odpowiedniego tła dodaje fotce nadzwyczajnego i oryginalnego efektu. Warto jednak pamiętać, że nie mogą one przyciągać uwagi jako pierwsze elementy zdjęcia. Na koniec bardzo ważna rada, gdyż często narzekamy na jakość posiadanego sprzętu fotograficznego. Obecne aparaty nawet w telefonach posiadają niesamowite możliwości. Jednak, aby je w pełni wykorzystać, najpierw należy się po prostu ich nauczyć.